preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina

Login
BRONČANI STATUS

 

ARHIVA DOKUMENATA
PREPORUKE ZA OSOBE U KUĆNOJ SAMOIZOLACIJI

DABAR

RED BUTTON

Povijest škole

Osnovna škola Vladimira Vidrića osnovana je 15. rujna 1964. godine kao Druga osnovna škola. Godinu dana kasnije, 1965. preimenovana je u Osnovnu školu „4. maj” i pod tim imenom djeluje do 1991. godine kada dobiva novo ime – Osnovna škola Vladimira Vidrića Kutina.

Kao centralna škola u središnjem dijelu Kutine imala je u svom sastavu na samom početku rada čak sedam područnih škola, 47 razrednih odjela, 55 učitelja, pedagoga, knjižničara, ravnatelja i 1716 učenika.

Škola je raspolagala sa 20 kabinetskih prostora vrhunski opremljenih za odgojno-obrazovni rad, jednim specijaliziranim kabinetom za programiranu nastavu, vrlo bogatom knjižnicom i čitaonicom, školskom ambulantom i dvije športske dvorane.

Od samog početka rada u školi je organiziran produženi boravak učenika putnika s ciljem da im se pomogne u organiziranju učenja i da ih se uključi u izvannastavne aktivnosti u školi.

Već tijekom prvog desetljeća svoga rada škola je uključena najprije u eksperimentalni, a zatim i redovni A i B program petodnevnog radnog tjedna. Zbog vrlo velikog broja učenika rad se odvijao čak u tri smjene.

            Uz redovni odgojno-obrazovni rad škola je vrlo uspješno ostvarivala i ostale programe: program male škole, ljetovanja, zimovanja, logorovanja, izleta i ekskurzija te škole u prirodi.

Od učeničkih organizacija i društava u školi kontinuirano djeluju: Podmladak Crvenog križa, Klub mladih tehničara i Školsko športsko društvo. Društva i klubovi objedinjuju tridesetak izvannastavnih aktivnosti: literarno-novinarsku, pjevački zbor, tamburaški orkestar, ritmičku, likovnu, knjižničarsku, radio-amatere, aviomodelare, elektrotehničare auto-moto tehničare, kino-tehničare, foto- tehničare, nogomet, rukomet, stolni tenis, atletiku…

U skupinu izvannastavnih aktivnosti uključeno je preko 50% ukupne populacije škole.

            Naši su literati tri puta sudjelovali na republičkoj smotri i dobivali vrijedne nagrade od gradskog do republičkog nivoa. Imali su velik broj uspješnih nastupa s vlastitim recitalima, a u suradnji s novinarima izdavali su školski list. Pjevački zbor sudjelovao je na 31. muzičkoj smotri pjevačkih zborova mladih u Varaždinu 1987./88. školske godine, a tamburaški orkestar i folklor s vlastitim tamburama i narodnim nošnjama ostao zapažen i zapamćen na svim kulturno-umjetničkim nastupima u gradu Kutini i dalje.

Likovni radovi naših učenika našli su svoje mjesto i na međunarodnoj izložbi učeničkih likovnih radova 1966. godine koju je povodom 150-te obljetnice svog postojanja organizirala Newcastle East Public School u Newcastleu.

I športske su aktivnosti postizale vrhunske rezultate donoseći zlatna, srebrna i brončana odličja u rukometu, atletici i streljaštvu.

Osim u izvannastavnim, učenici ove škole postizali su visoka postignuća i u izvanškolskim aktivnostima kao članovi društava i grupa: izviđača, vatrogasca, informatičara, astronoma…

            U četvrto desetljeće svoga postojanja i rada OŠ V. Vidrića ušla je sa 800 učenika i 33 razredna odjela, vrlo dotrajalom školskom opremom, neizbrisanim ožiljcima raketiranja iz 1991. godine i uprkos tome puna snage za nova osvajanja.

            Djelatnici ove škole ispunjeni su ponosom što su iz njedara ove škole izašle generacije mladića i djevojaka, danas poštenih i radinih ljudi, proslavljenih znanstvenika, kulturnih i prosvjetnih radnika u koje su učitelji utkali dio svoga učiteljskoga bića, a koje im njihove generacije vraćaju kao dragocjeni doprinos unapređenju gospodarstva, znanosti i kulture drage nam Republike Hrvatske.

Milka Ivanković, dipl. pedagog

 
preskoči na navigaciju